Ticari Olarak Önemli Alkoller

Hap Bilgi
Ticari Olarak Önemli Alkoller
28.07.2021
527

Metanol / Metil Alkol

Metanol (metil alkol) ilk olarak odun yongalarının havanın yokluğunda ısıtılmasıyla üretildi. Ahşabın içindeki bazı karbonhidratlar parçalanarak metanol oluşturur ve metanol buharı daha sonra yoğunlaştırılır. Bu süreç, metil alkol için başka bir yaygın isim olarak, odun alkolü adının kullanılmasına da sebep olmuştur. Metanol ticari olarak karbon monoksitin (CO) hidrojen gazı (H2) ile yüksek sıcaklık ve basınç altında katalitik reaksiyonu ile sentezlenmektedir.

Ticari Olarak Önemli Alkoller 1 – Alcohol Compounds Methanol reaction carbon termperature pressure

Metanol yapmak için ihtiyaç duyulan karbon monoksit ve hidrojen karışımı, kyaşamün su varlığında kısmi yakılmasıyla üretilebilir . Eklenen su miktarını dikkatli bir şekilde düzenleyerek, doğru karbon monoksitin hidrojene oranı elde edilebilir.

Ticari Olarak Önemli Alkoller 2 – Alcohol Compounds mixture carbon monoxide hydrogen methanol

Metanol, polar bir organik çözücü olarak müthiş özelliklere sahiptir ve yaygın şekilde endüstriyel bir çözücü olarak kullanılır. Ancak etanolden daha zehirlidir ve büyük ölçülerde solunması veya yutulması halinde körlüğe ve ölüme sebebiyet verebilmektedir.

Metanol, yüksek oktan derecesine ve düşük kirletici emisyonuna sahiptir. Metil alkolü değerli kılan en önemli özelliği otomobil motorları için yakıt olarak kullanılmasıdır. 1960’ların sonundan 2006’ya kadar, Indianapolis Motor Yarış Pisti’nde her yıl düzenlenen otomobil yarışlarında araçlar metanol yakan motorlarla çalıştırıldı. Metanol, etanolden daha ucuz olduğu ve doğal gaz ve kömür kaynaklarından üretilebildiği için bir zamanlar ticari bir motor yakıtı olarak değerlendiriliyordu . Bununla birlikte, etanol bazlı yakıtlara artan ilgi ve metil alkolün çözücü özelliklerini içeren ve yakıt sistemlerinde – özellikle yakıt enjeksiyonlu araçlarda – sorunlara neden olan zorluklar, metanol yakıtlarına olan ticari ilginin azalmasına neden olmuştur. Metil alkol, plastiği ve kauçuğu çözme eğilimindedir. modern yakıt sistemlerinde kullanılan bileşenler ve metanole uzun süreler boyunca çözünmeden veya çatlamadan maruz kalabilen farklı malzemeler kullanılmalıdır.

Etanol / Etil Alkol

Etanol ( etil alkol ), tarih öncesi çağlardan beri, çoğunlukla meyve sularının fermantasyonu yoluyla üretilmiştir. Fermente edilmiş meyve suyu kapalı bir kapta saklanabilir ve bu ilkel içecek bütün kış güvenle içilebilirdi. Birçok farklı kaynak, fermantasyon sırasında daha basit bileşiklere parçalanan şekerleri ve nişastaları sağlayabilir. Etanol, genellikle mısır, buğday , çavdar ve arpa gibi tahıllardan yapıldığı için tahıl alkolü olarak adlandırılır. Tahıl önce malt ile kuluçkaya yatırılan püre üretmek için suda kaynatılır. Malt, tahıldaki nişastaları şeker maltoza dönüştüren bir enzim (diastaz) sağlar. Malt bira ile inkübe edilir maya için maltoz dönüştürme enzimi maltaz salgılar. Glikozdaki altı karbon atomundan ikisi karbon dioksite (CO2) oksitlenir; bu oksidasyon maya hücrelerine enerji sağlar.

Ticari Olarak Önemli Alkoller 3 – Alcohol Compounds Formula maltose fermentation ethanol

Fermantasyon, maya hücreleri için daha yüksek konsantrasyonlar toksik olduğundan, yalnızca yaklaşık yüzde 12-15 alkol içeren bir çözelti verir. Ancak bu çözelti, etanol içeriğini yüzde 95’e kadar yükseltmek için damıtılabilir. Fermantasyon, etanol yapmak için nispeten pahalı bir yöntemdir. Endüstriyel etanol daha çok suyun yüksek sıcaklıkta gerçekleşen katalitik eklenmesiyle sentezlenir.

Ticari Olarak Önemli Alkoller 4 – Alcohol Ethylene Compounds ethanol watr ethylene addition

Etanol, yüksek oktanlı ve düşük emisyonlu mükemmel bir motor yakıtıdır; ancak alkolün plastik parçaları çözme eğilimine dayanacak şekilde tasarlanmış bir yakıt sisteminde kullanılmalıdır. Benzin içindeki yüzde 10 etanol solüsyonları herhangi bir ayarlama yapılmadan çoğu arabada kullanılabilir. Bugün, etanol yakıtları tipik olarak mısır veya şeker gibi doğal ürünlerden yapılır.

İzopropanol / İzopropil Alkol


İzopropil alkol (2-propanol), propilenin (CH2CHCH3) dolaylı hidrasyonu ile yapılır. İzopropil alkol, yaygın olarak endüstriyel bir çözücü olarak ve cilde uygulanan bir sürtünme alkolü olarak kullanılır. İzopropanol etanolden daha toksik olmasına rağmen cilt üzerinde daha az kuruma etkisine sahiptir.

Ticari Olarak Önemli Alkoller 5 – Alcohol Compounds Synthesis propylene isopropyl alcohol
Whatsapp
Selim Durmuş
Selim Durmuş
Merhaba,
Size nasıl yardımcı olabiliriz?