Nitrik Asit Teknik Özellikleri
  • Yaygın Adı : Nitrik Asit
  • CAS Numarası : 7697-37-2
  • Molekül Formülü : HNO3
  • Molar Ağırlığı : 63,013 g/mol
Diğer Adlandırmalar;

· Hidrojen Nitrat
· Aqua Fortis
· Azotik Asit
· Nitrooksidanil
· Gravür Asidi
· Nitril Hidroksit
· Engraver Asiti
· Kezzap

Nitrik Asit Fiziksel ve Kimyasal Özellikleri

Nitrik asit, kırmızı-kahverengi dumanlar çıkaran karakteristik bir kokuya sahip olan, sarımsı-kırmızı ve kahverengimsi bir sıvı olarak görünmektedir. %68 lik nitrik asit 1 atmosfer basınç altında 120.5 °C de kaynamaktadır. Monohidrat ve trihidrat olarak  iki farklı hidratı bulunmaktadır.

  • Erime noktası

-41.6 °C

  • Kaynama noktası

121 °C

  • Nitrik Asit Yoğunluğu

20°C 1.5129 g / L

  • Saklama koşulları

Kuru ve iyi havalandırılan bir yerde saklanmalıdır. Termal ve ışık ayrışmasına maruz kalması sebebiyle genelde kahverengi cam şişelerde saklanır.

Nitrik Asit Kullanım Alanları

Hidrojen nitrat çok yaygın bir mineral asittir. Halk arasında yoğunlukla kezzap olarak bilinmektedir. metalleri çözmek, metalleri aşındırmak ve temizlemek için ve ticari veya askeri patlayıcı yapımında nitrat ve nitro bileşiklerde kullanılır. %68 lik derişime kadar dumansız olan nitrik asit, yoğunluğunun artmasıyla birlikte dumanlı hale gelmekte ve açık havada dahi sis oluşturmaktadır.

Ancak nitrik asidin endüstride yer alan ana kullanım alanı gübre imalatıdır. Amonyum nitrat oluşumu için önemli bir kimyasaldır.

Kimya laboratuvarlarında deneylerde kullanılan, plastik imalatında ve boya sektöründe yoğunlukla kullanılan bir kimyasaldır.

Sıvı itici yakıtlı roketlerde ise oksitleyici olması sebebiyle farklı formlarda kullanıldığı bilinmektedir. Bakır, civa, gümüş ve hatta kurşun gibi metalleri çözmek için kullanıldığı bilinmektedir.

Diğer Kullanım Alanları Nerelerdir ?

Naylonun öncül maddesi olan adipik asit, büyük ölcüde siklohekzanon ve siklohekzanol’ün bir karışımı olan KA yağı’nın azotik asite yükseltgenmesi yoluyla üretilir. Ağaç işleme sanayinde, aşındırma ve temizleme maddesi olarak da kullanıldığı bilinmektedir. Savaş endüstri alanında ise nitro selüloz, nitro gliserin, pikrin asit ve trinitrotoluen (TNT) yapımında kullanılmaktadır. Bunların bozulması sırasında ortaya çıkan enerji ve gaz kütlesiyle patlama gerçekleşmektedir. Çözücü etkisiyle ise temizleme ve deterjan sektöründe kullanılabilmektedir.

Nasıl Üretilir ?

Neredeyse tüm ticari hidrojen nitratlar, suda emilen nitrojen oksitleri oluşturmak için amonyağın hava ile oksidasyonu yardımıyla üretilirler. Nitrik oksit ilave nitrojen dioksit üretmek için havadaki oksijen tarafından yeniden oksitlenir. Nitrat tuzuna sülfürik asit ekleyerek ve karışımı bir yağ banyosu ile ısıtarak saf nitrik asit elde edilebilmektedir.

Nitrik Asit Güncel Fiyatı

Satışlarımızda sabit ücret politikası uygulamaya çalışıyoruz. Ancak fiyatı arz talep doğrultusunda ve üretiminde kullanılan hammaddelerin fiyatının artmasıyla beraber, doğru orantılı olarak artacaktır. En güncel satış fiyatını öğrenmek ve sipariş vermek için lütfen iletişime geçin.

Hidrojen Nitrat Satışı

Satışlarımız uluslararası standartlarda belirlenmiş ambalajlar ile ihtiyaç doğrultusunda kullanılabilmek üzere farklı boyutlardaki ambalajlarda yapılmaktadır. Üretici firma tarafından farklı markalar, farklı ambalaj boyutlarında olabilmektedir. İhtiyaç duyduğunuz kimyasal hammadde satış ve tedariki için istediğiniz miktarı ürün sipariş formu üzerinden bildirerek teklif alabilirsiniz.

Ürün Sipariş Formu

    Whatsapp
    Selim Durmuş
    Selim Durmuş
    Merhaba,
    Size nasıl yardımcı olabiliriz?