Lityum Hidroksit Teknik Özellikleri
  • Yaygın Adı : Lityum Hidroksit
  • CAS Numarası : 1310-65-2
  • Molekül Formülü : LiOH
  • Molar Ağırlığı : 24,00 g/mol
Diğer Adlandırmalar;

· Lithium Hydroxide
· Lityum Hidrat
· Lithium Hydroxide Anhydrous
· Monohidrat
· Lithium Hydrate
· Lityum Hidroksit Susuz
· Lityum Hidroksit Monohidrat

Lityum Hidroksit Fiziksel ve Kimyasal Özellikleri

Lityum hidroksit, keskin bir kokuya sahiptir. berrak-beyaz sıvı (su) olarak görünür. Ticari olarak cansız formda ve monohidrat (LiOH.H2O) olarak mevcuttur. Çok düşük molekül ağırlığına sahiptir. Havadan nemi kalabilme kabiliyetine sahip higroskopik bir maddedir. Havadaki suyu kolayca çekebilme özelliğinden dolayı genel olarak doğada monohidrat formunda bulunur. Temas edilmesi durumunda ciltte, gözlerde ve mukoza zarında ciddi tahrişe neden olabilir. Yutulması, solunması ve cilt tarafından emilmesi durumunda toksik etki gösterebilir. Diğer kimyasalların yapımında kullanılır. Kuvvetli bazik özelliğe sahip bir kimyasaldır.

  • Lityum Hidroksit Erime Noktası

450-471 °C

  • Su İçindeki Çözünürlük

(20 °C) 12.8 g / mL

  • Yoğunluğu

2,54 g / cm³

  • Kaynama Noktası

920 °C

Etil Alkol, Metil Alkol, İzopropil alkol gibi çözücüler içerisinde çözünürlüğü su içerisindeki çözünürlükten daha azdır. Eterde ise çözünmez.

Lityum Hidroksit Kullanım Alanları

Lityum hidroksit, genel olarak lityum tuzlarının imalatında ana madde olarak kullanılır; Esterifikasyon reaksiyonlarında ise katalizör olarak ve alkalin pillerin hazırlanması için kullanılır. Özellikle son dönemde yenilebilir enerjinin gelişmesiyle birlikte lityum pillere ve akülere olan ilgili artmıştır. Enerjinin daha verimli kullanılabilmesi ve depolanabilmesi için yüksek kapasiteli akıllı lityum iyon piller ve LiPO piller olmak üzere pek çok farklı pil çeşitleri imalatçılar tarafından üretilmektedir.

  • Suyun bozucu etkisine dayanabilecek sabun üretmek için Lityum Hidrat içeren sabunlar üretilir.
  • Bazı reçinelerin imalatında katalizör görevi görür.
  • Renklendirici birçok maddenin içerisinde bu lityum bileşiği bulunur
  • Birçok lityum içeren bileşenlerin imalatında başlatıcı maddedir.
  • Mekanik parçaların aşınmasını önlemek için yağlayıcı maddeler kullanılır. Bunlar yağlama maddeleri veya gresler olarak bilinir. Yumuşak bir bileşik olmasından dolayı bu uygulamalar büyük kullanım oranına sahiptir. Gres imalatındaki bir diğer önemli özelliği çok yüksek sıcaklıklara dayanabilme kabiliyetidir.
  • Akümülatör içerisindeki elektrolit bileşenleri çok önemlidir. Özellikle alkali akümülatörlerde kullanılan bir elektrolittir.
  • Esterleştirme reaksiyonlarında kimyasal ajan olarak kullanılır.
  • Elektronik ve elektrikli ürünlerin imalatında Lityum Hidrat kullanılır.
  • Kozmetik sektöründe saç düzleştirmek için üretimi yapılan kimyasalların içerisinde tamponlama maddesi olarak kullanılır.
  • Füzyon reaktörlerinin tasarımında soğutucu madde olarak kullanılır. Reaktör içerisinde yeterli yakıt sağlamak için trityum üretimi sağlaması amacıyla kullanılır. En önemli özelliği yüksek çözünürlüğe sahip olmasıdır.
Diğer Kullanım Alanları Nerelerdir ?

Sanayide;
Adsorbanlar ve emiciler
Pil İmalatı
Boyalar
Ara ürünler
Yağlayıcılar ve yağlayıcı katkı maddeleri

Nasıl Üretilir ?

Lityum Hidrat üretiminin büyük çoğunluğu kireç sinterleme işlemi ile gerçekleştirilir. Konsantre spodümen ile kireçtaşı (Kalsiyum Hidroksit) iyice karıştırıldıktan sonra öğütülür. Konsantre spodümen içerisinde %6 düzeyinde Lityum Oksit (Li2O) bulunur.
Üretim sürecindeki ikinci aşamada öğütülmüş ıslak madde belirli bir süre ezilir. Daha sonra losyon şeklinde süzülür.
Lityum Alüminat ve Kalsiyum Silikat 1150 °C ile 1250 °C sıcaklık sinterleme reaksiyonun gerçekleşmesi ile elde edilir.
Daha sonraki adımda çökelme filtrasyonu işlemi yapılır. Sürmek amacıyla kullanılan çözeltinin buharlaştırılması ile kristallendirme aşamasına geçilir. Ve en sonunda lityum hidroksit üretilir.

Bir başka üretim metodunda, Kalsiyum Hidroksit ve Lityum Karbonat’tan oluşan bir çözeltinin buharlaştırılması neticesinde elde edilebilir.
Li2CO3 + Ca (OH)2 → 2 LiOH + CaCO3
 
Başlangıçta üretilen hidrat, 180 ° C’ye kadar vakum altında ısıtılarak dehidre edilir.
 
Laboratuvarda lityum hidroksit, suyun lityum veya lityum oksit üzerindeki etkisiyle ortaya çıkar. 
Bu süreçler için denklemler şu şekildedir:
2 Li + 2 H20 → 2 LiOH + H2
Li2O + H2O → 2 LiOH

Lityum Hidroksit Güncel Fiyatı

Satışlarımızda sabit ücret politikası uygulamaya çalışıyoruz. Ancak fiyatı arz talep doğrultusunda ve üretiminde kullanılan hammaddelerin fiyatının artmasıyla beraber, doğru orantılı olarak artacaktır. Son yıllarda Lityum bataryaların kullanımının artması sebebiyle lityum hidroksit fiyatları da artmıştır. En güncel satış fiyatını öğrenmek ve sipariş vermek için lütfen iletişime geçin.

Lityum Hidroksit Satışı

Satışlarımız uluslararası standartlarda belirlenmiş ambalajlar ile ihtiyaç doğrultusunda kullanılabilmek üzere farklı boyutlardaki ambalajlarda yapılmaktadır. Üretici firma tarafından farklı markalar, farklı ambalaj boyutlarında olabilmektedir. İhtiyaç duyduğunuz kimyasal hammadde satış ve tedariki için istediğiniz miktarı ürün sipariş formu üzerinden bildirerek teklif alabilirsiniz.

Ürün Sipariş Formu

    Whatsapp
    Selim Durmuş
    Selim Durmuş
    Merhaba,
    Size nasıl yardımcı olabiliriz?