Hızlı Erişim
- Yaygın Adı : Formik Asit
- CAS Numarası : 64-18-6
- Molekül Formülü : CH2O2 ( HCOOH )
- Molar Ağırlığı : 46,025 g/mol
· Metanoik Asit
· Formylic Asit
· Aminik Asit
· Bilorin
· Hidrojen Karboksilik Asit
· Formisaton
· Hidroksidooksidokarbon
· Metanoik Asit Monomer
· Hidrojen Karboksilat
· Oksometanol
· Metakarbonoik Asit
Formik asit, keskin kokulu ve renksiz sıvı formunda bir kimyasaldır. Kuvvetli aşındırıcı özelliğe sahiptir. Karakteristik ve nüfuz eden bir kokusu vardır. Genellikle sulu solüsyonda kullanıldığı bilinmektedir. Tadı ekşimsidir. Su, alkol, gliserin, aseton, metanol, etanol ve eter ile karışabilmektedir. Benzen, toluen ve ksilenlerde yaklaşık %10 oranında ve alifatik hidrokarbonlarda daha az oranda çözündüğü bilinmektedir. Isındığında ve güçlü asitlerle ( örneğin sülfürik asit ) temas ettiğinde karbon monoksit gazı çıkarır. Korozif etkisi bulunmaktadır.
Erime noktası
8.4 °C
Parlama noktası
69 °C
Kaynama noktası
100.8 °C
Formik Asit Yoğunluğu
1,22 g / L
Su içindeki çözünürlüğü
(25 °C) 1000 mg / mL
Kendiliğinden tutuşma sıcaklığı
520 °C
Saklama Koşulları
Normal depolamada bozulabilir ve tehlikeye neden olabilir. Kuru ve iyi havalandırılan bir yerde saklanmalıdır. Oksitleyici maddelerden ve alkali maddelerden ayrı depolanmalıdır. MSDS de yer alan güvenlik önlemleri doğrultusunda depolama yapılması önerilmektedir.
Formik asit kolay bir şekilde metabolize edilerek vücut tarafından atılmaktadır. Akciğerler ve sağlam deri yoluyla gastrointestinal sistemden emilir, emilen madde karbondioksite ve suya indirgenerek idrar ile atılır. Koruyucu ve antioksidan olarak kullanıldığı bilinmektedir. Tatlandırıcı olarak kullanılmaktadır. Veterinerlerin sıklıkla kullandığı bilinen bir kimyasal olarak yer almaktadır. Kozmetik sektöründe koruyucu olarak yine formik asit kullanılmaktadır.
Gıda sektöründe tatlandırıcı ajan olarak kullanılmaktadır.
Terapötik kullanım olarak ilaç endüstrisinde kullanılmaktadır.
Zirai ilaç sektöründe böcek öldürücü olarak kullanılmaktadır.
Yapıştırıcılar ve sızdırmazlık kimyasalları
Tarım Kimyasalları
Ağartma ajanları
Korozyon inhibitörleri ve kireç önleyici maddeler
Ara ürünler
Boya katkı maddeleri ve kaplama katkı maddeleri
Kaplama ajanları ve yüzey işleme ajanları
Koruyucu
Proses düzenleyici
Petrol üretimine özgü işleme yardımcıları
Çözücüler
Yüzey aktif maddeler
Yapıştırıcılarda çeşitli kullanımlar için genel yapıştırıcı ve bağlayıcı maddelerde, sertleştirici olarak boya ve verniklerde, plastiklerde sertleşmeyi sağlamak için katkı maddesi olarak, tarım sektöründe tarımla ilgili, hayvan yetiştirme ve çiftçilikte kullanılmaktadır. Doğal ve sentetik elyafların boyanmasında asitleştirici olarak, deri tabaklama ve kauçuk üretiminde lateksi pıhtılaştırmak için kullanıldığı gibi kimya laboratuvarlarında da sıklıkla kullanılmaktadır.
Alkollü içeceklerde kullanılır,
Pişmiş ürünlerde kullanılır,
Dondurulmuş süt ürünlerinde kullanılır,
Jelatinler ve Pudinglerde kullanılır,
Sert şekerlerde kullanılır,
Alkolsüz içeceklerde kullanılır,
Yumuşak şekerlerde kullanılır,
Yoğun olarak yukarıda yer alan alanlarda kullanıldığı bilinmektedir.
Ayrıştırmak için ısıtıldığında keskin bir duman ve tahriş edici dumanlar yaymaktadır. Depolama halinde yavaş bir şekilde ancak sıcaklık etkisiyle daha hızlı ayrışarak karbon monoksit oluşturur. Aşındırıcı etkisi bulunduğundan koruyucu kullanmaksızın temas edilmesi önerilmemektedir. Tozu ve buharı solunması zarar vermektedir. Gözlerin ve cildin korunması gerekmektedir. Temas halinde bol su ile yıkanmalıdır.
Sodyum format ve kalsiyum formatın sülfürik ve nitrik asitler gibi güçlü mineral asitlerle reaksiyonu, ticari olarak metanoik asit üretmek için bilinen en eski işlemdir.
Metil formatın hidrolizi ile formik asit sentezi iki aşamalı bir sürece dayanmaktadır. İlk aşamada metanol, karbon moniksit ile karbonilatlanır, ikinci aşamada ise metil format, formik asit ve metanole hidrolize edilir.
Bununla birlikte hidrokarbonların asetik aside sıvı faz oksidasyonunda bir yan ürün olarak üretilmektedir.
Formik asitin en çok kullanıldığı alanlar
Tekstil boyama ve terbiye %21, İlaçlar %20, Kauçuk ara kat %16, Deri ve tabaklama bakımı %15, Katalizörler %12, Mutelif (Yağ Asitleştirici Dahil ) %18 şeklindedir.
Satışlarımızda sabit ücret politikası uygulamaya çalışıyoruz. Ancak fiyatı arz talep doğrultusunda ve üretiminde kullanılan hammaddelerin fiyatının artmasıyla beraber, doğru orantılı olarak artacaktır. En güncel satış fiyatını öğrenmek ve sipariş vermek için lütfen iletişime geçin.
Satışlarımız uluslararası standartlarda belirlenmiş ambalajlar ile ihtiyaç doğrultusunda kullanılabilmek üzere farklı boyutlardaki ambalajlarda yapılmaktadır. Üretici firma tarafından farklı markalar, farklı ambalaj boyutlarında olabilmektedir. İhtiyaç duyduğunuz kimyasal hammadde satış ve tedariki için istediğiniz miktarı ürün sipariş formu üzerinden bildirerek teklif alabilirsiniz.