Asetik Asit Teknik Özellikleri
  • Yaygın Adı : Asetik Asit
  • CAS Numarası : 64-19-7
  • Molekül Formülü : CH3COOH
  • Molar Ağırlığı : 60,05 g/mol
  • Ambalaj Şekli : 60 Kg Plastik (Polietilen) Bidon
Diğer Adlandırmalar;

· Etanoik Asit
· Hidrojen Asetat
· Metankarboksilik Asit
· Sirke
· Buzlu Asetik Asit
· Buz Sirkesi
· C2H4O2
· Etilik Asit
· Asetazol
· Etilik asit
· Pirolitik Asit
· Asetil Alkol
· Etilat
· Asetil Hidroksit

Asetik Asit Kullanım Alanları

Asetik Asit’in geçmiş dönemde en yaygın olarak kullanım alanı seyreltilmiş hali ile (%4-%18) sirke asididir. Kendine özgü bir kokusu ve tadı vardır. Kokusu keskin tadı ise ekşidir. Ancak günümüzde sirke üretiminden daha çok diğer kimyasal maddelerin üretiminde ve çözücü olarak kullanıldığı bilinmektedir.

Bunlarla beraber sanayide de geniş kullanım alanı vardır. En bilindik kullanım alanı ise polivinil asetat ve selüloz asetat üretiminde katkı maddesi olarak kullanılmasıdır.

Fotoğraf filmi, odun tutkalı üretiminde önemli bir rolü vardır.

Evlerde seyreltik asit özelliği ile kireç çözmede kullanılır.

Gıda sektöründe ise asitlik düzenleyici olarak karşımıza çıkmaktadır.

  • Kimyasal preparatların hazırlanmasında
  • Emprenye, apre, dağlama maddelerinin yapımında
  • Kauçuk imalatında koagülatör olarak
  • Deri endüstrisinde
  • Boya proseslerinde
Asetik Asit Diğer Kullanım Alanları Nelerdir ?

Vinil Asetat Monomeri (VAM) üretiminde çok yoğun kullanılmaktadır. Bundan elde edilen polivinil asetat tahta tutkalı olarak kullanılmaktadır.
Mürekkep, boya ve kaplamalarda solvent olarak kullanılmaktadır.
Organik bileşiklerin saflaştırılmasında sıklıkla kullanılmaktadır.
Tıpta serviks kanseri taramasının bir parçası olarak kullanılmaktadır.
Turşu imalatında koruyucu ve fermante edici olarak kullanılmaktadır.
Turşu üretiminde yine asetik asit ile birlikte sitrik asit çözeltiside kullanılabilmektedir. Asidik ortam gıdaların bozulmasına sebep olabilecek mikroorganizmaların büyümesini engellemektedir. Bu haliyle de turşuda sebzelerin ömrünü uzatmak çürümesini engellemek üzere kullanılmaktadır.
Etanoik asit gıda sanayisinden tampon özelliğinden dolayı E260 adıyla bir katkı maddesi olarak kullanılmaktadır.
Asetik asidin türevlerinin de çeşitli kullanımları vardır. Örneğin, Sodyum asetat dokuma sanayinde ve gıda katkı maddesi olarak (E262) kullanılır.

Zararları

Yoğun asetik asit cildi yakar, göze kalıcı zarar verir ve ciltte kabarcıklar oluşmasına neden olur. Etkileri birkaç saat sonra hissedilir. Bu etkilerden korunmak için nitril koruma eldivenleri giyilir. 39 °C üzerinde tutuşabilir, havayla patlayıcı karışımlar oluşturabilir.
%25’den daha yoğun madde ile çalışılacaksa laboratuvarlarda çeker ocak altında kullanılmalıdır. Seyreltik hali nispeten zararsızdır, ama daha kuvvetli çözeltileri insan ve hayvanlar için zararlıdır. Sindirim sistemine ciddi hasar verebilir ve kan asitliğini ölümcül oranda değiştirebilir.

Fiziksel ve Kimyasal Özellikleri

Saf sulu asetik asit 16.7 ºC’ın altında renksiz kristalin katıya dönüşen renksiz hidroskopik bir sıvıdır. Koroziftir ve buharları gözde iritasyona, burun kurumasına ve yanmasına, boğazda şiddetli acıya ve akciğerlerde tıkanıklığa sebep olur. Buna rağmen sulu çözeltilerindeki ayrışma yeteneğine bağlı olarak zayıf asit temellidir.

  • Asetik Asit Yoğunluk

1.049 g / cm 3 dür.

  • Donma Noktası

16 ila 17 °C aralığındadır.

  • Kaynama Noktası

118 ila 119 °C aralığındadır.

  • Alevlenme Noktası

40 °C

Oluşum Reaksiyonu

Asetik Asit diğer bir adıyla etanoik asit olarak bilinmektedir. Doğada karbonhidratların yükseltgenmesi ile oluşan asit gurubu olduğu bilinmektedir.
I. C6H12O6 ———–>> 2CH3CH2OH + 2CO2 + 28.2 kcal (Alkol fermantasyonu)
II. 2CH3CH2OH + O2 ———–>> 2CH3COOH + 2H2O + 118 k.kal ( Asetik asit fermantasyonu)

Etil alkolün etanoik asite dönüşmesi bir oksitlenme reaksiyonu ile gerçekleşmektedir. Bu sebeple ortamda bol miktarda oksijenin bulunması gerekmektedir. 1 g etilalkolün etanoik asite oksidasyonu için yaklaşık olarak 12 litre hava gereklidir.
Etanoik asitin tuz ve esterine asetat adı verilmektedir ve suda iyi çözünür.

Asetik Asit Güncel Fiyatı

Etanoik Asit satışında sabit ücret politikası uygulamaya çalışıyoruz. Arz talep doğrultusunda etanoik asit güncel fiyatları değişebilmektedir. Ayrıca Etanoik asit üretiminde yer alan hammaddelerin fiyatlarının artması ile birlikte ürünün fiyatı da doğrudan etkilenmektedir. Dolayısıyla artan talep ile beraber etanoik asit birim fiyatında yükseliş gözlenmektedir. En güncel fiyat teklifi almak ve sipariş vermek için lütfen iletişime geçin.

Asetik Asit Satışı

Etanoik asit satışı uluslararası standartlarda belirlenmiş ambalajlar ile ihtiyaç doğrultusunda kullanılabilmek üzere farklı boyutlardaki ambalajlarda satılmaktadır. Üretici firma tarafından farklı markalar farklı ambalaj boyutlarında olabilmektedir. Genel olarak 60 kilogramlık bidonlarda, IBC tanklarda ve dökme olarak satışı yapılır. Etanoik asit satış ve tedariki için ihtiyaç duyduğunuz talebi ürün sipariş formu üzerinden bildirerek teklif alabilirsiniz.

Ürün Sipariş Formu

    Whatsapp
    Selim Durmuş
    Selim Durmuş
    Merhaba,
    Size nasıl yardımcı olabiliriz?