Amonyum Sülfat

Amonyum Sülfat Teknik Özellikleri
  • Yaygın Adı : Amonyum Sülfat
  • CAS Numarası : 7783-20-2
  • Molekül Formülü : (NH4)2 SO4
  • Molar Ağırlığı : 132,14 g/mol
  • Ambalaj Şekli : 50 Kg Çuvallarda
Diğer Adlandırmalar;

· Diamonyum Sülfat
· Sülfürik Asit Diamonyum Tuzu
· Maskagnit
· Şeker Gübre
· Diazanyum Sülfat
· Sülfatom Amonyak
· Actamaster

Amonyum Sülfat Kullanım Alanları

Amonyum sülfat pek çok sektörde, çeşitli ihtiyaçları gidermek üzere kullanıldığı bilinmektedir. Amonyum sülfat, amonyum hidroksit ve sülfürik asidin nötralizasyon tepkimesinden kaynaklanır. Bu sebeple de, pek çok imalat uygulamasının yan ürünü olarak ortaya çıkmaktadır. Sülfat, çözünürlüğü yüksek bir kristaldir. Gerektiğinde istenilen parçacık boyutunda elde edilebilmektedir.

Amonyum sülfat gıda endüstrisinde sıklıkla kullanıldığı bilinmekte olan inorganik bir tuzdur. Özellikle hamur düzenleyici olarak kullanılmaktadır. Sülfatom amonyak mayanın ürün tutarlılığını sağlamak, hacmini ve raf ömrünü arttırmak için ekstra azot sağlamaktadır. Ayrıca unların ve fırınlanmış ürünlerin ph’ının kontrol edilmesi ve düzenlenmesine oldukça yardımcı olmaktadır. Ekmek üretiminde hamur ve hamur güçlendirici olarak kullanılmaktadır. Özellikle maya fonksiyonunu desteklemek için mayaya azot sağlarken, esmerleşmeye teşvik etmektedir.

Tarımsal kullanımı da mevcut olan amonyum sülfat, bitkilerin ihtiyaç duyduğu besin gereksinimini karşılamak üzere özellikle Azot (N) ve Kükürt (S)’e ihtiyacında da sıklıkla uygulanmaktadır. Nitrat bazlı gübreler denitrifikasyon kayıpları sebebiyle Azot fraksiyonu için amonyum sülfatın, amonyum formu tercih edilmektedir. Bu yönüyle pirinç üreticileri tarafından en çok tercih edilen gübredir.

Pek çok sektörde kullanılmakla birlikte diğer yoğun kullanım alanların başında ise yangın geciktirici olarak, yangın söndürme sektöründe toz ve alev koruyucu maddede bir bileşen olarak kullanılmaktadır. Kimyasal, odun hamuru, tekstil ve ilaç endüstrilerinde pek çok amaca hizmet etmektedir.

Teröpatik kullanımda CNS depresan olmayan bir anestezik ajandır ve yetişkin çalışmalarında bildirilen çok az yan etki ile günler ila haftalar süren ağrıyı hafiflettiği bildirilmiştir. Zirai ilaçlarda ise Herbisitlerde kullanıldığı bilinmektedir.

Çok yaygın olmamakla birlikte su arıtmada, viskon suni ipek üretiminde kullanımına yer verildiği de kayıt altındadır. Detaylı olarak açıklamaya çalıştığımız kullanım alanlarında görüldüğü üzere endüstride pek çok sektörde kullanımına yer verilse de %90 oranında doğrudan gübre olarak, %10 oranında ise kimya endüstrisinde kullanılmaktadır.

Diğer Kullanım Alanları Nerelerdir ?

Tarım (böcek ilacı olmayan)
Kimyasal Endüstride
Gıda Endüstrisinde
Kimyasal Sentez
Patlayıcı Gübre
Deri Yardımcıları
Deri Endüstrisinde
Alev Geciktiricilerin Üretimi
İlaç Endüstrisinde
Piroteknik Spesiyalleri Bronzlaşma Ajanları

Zararları Varmıdır ?

Az miktardaki Amonyum Sülfat önemli bir sağlık sorununa yol açmazken, çok miktarda alınması ise gastrointestinal irritasyon meydana getirmektedir. Seyreltilmemiş hali ile doğrudan solunması durumunda ise tahriş ile birlikte solunum yolu iltihabına yol açabilmektedir. Doğrudan temas durumunda allerjik reaksiyon gelişebileceği gibi, tahriş kızarıklılık meydana getirebilmektedir.

Fiziksel ve Kimyasal Özellikleri

Beyazdan kahverengiye kadar farklı renklerde ancak genellikle beyaz renkli, kokusuz, katı formunda, parlak yapıda, kristalik yapıda bir kimyasaldır. Suda batar ve çözünürlüğü yüksektir. Rengini ise saflık derecesi belirlemektedir. Avrupa Birliği tarafından değerlendirilmiş, belirlenmiş e numarası E517’dir.

  • Erime noktası

280 ° C 

  • Buhar basıncı

Doymuş çözeltinin buhar basıncı;

(10 ˚C) 0,901 kPa

(15 ˚C) 1.319 kPa

(20 ˚C) 1,871 kPa

  • Amonyum Sülfat yoğunluğu

1.77 g/cu cm

  • Su içindeki çözünürlüğü

Suda kolaylıkla çözünebilmekteyken, alkol, etanolde ve asetonda çözünmemektedir.

(25 ˚C) 76.4 g / 100 g

(100 ˚C) 103,8 g / 100 g

  • pH

5.5 (0.1 M sulu çözelti)

  • Diğer deneysel özellikleri

Ortalama özgül ısı kapasitesi: 2-55 ° C’de 1,423 J / gK; 400 mol suda 1 mol çözünmesi üzerine çözelti ısısı : 18 ° C’de +9.92 kJ dir.

  • Saklama Koşulları

Kuru ve iyi havalandırılmış bir yerde, nem ve rutubetten uzak şekilde saklanmalı ve depolanmalıdır. Depolama koşulları oluşturulurken MSDS (Malzeme Güvenlik Bilgi Formu) içerisinde yer alan bilgiler dikkate alınmalıdır.

Üretimi

Amonyum Sülfat 150 yıldan daha uzun zamandır üretimde olduğu bilinmektedir. Başlangıçta kömür gazı olarak kullanılmaktaydı. Günümüzde pek çok ürünün üretiminde yan ürün olarak elde edilebilmektedir. Buda ihtiyaç duyulan talebin çoğunu karşılayabilme olanağı sağlamıştır. Değişik parça boyutlarında ihtiyaca göre üretilebilmektedir. Yüksek çözünürlüklü bir kristal olan amonyum sülfat beyaz renkten bej renge kadar farklı renklerde olabilmektedir.

Amonyum Sülfat Güncel Fiyatı

Satışlarımızda sabit ücret politikası uygulamaya çalışıyoruz. Ancak fiyatı arz talep doğrultusunda ve üretiminde kullanılan hammaddelerin fiyatının artmasıyla beraber, doğru orantılı olarak artacaktır. En güncel fiyat teklifi almak ve sipariş vermek için lütfen iletişime geçin.

Amonyum Sülfat Satışı

Satışlarımız uluslararası standartlarda belirlenmiş ambalajlar ile ihtiyaç doğrultusunda kullanılabilmek üzere farklı boyutlardaki çuvallarda satılmaktadır. Üretici firma tarafından farklı markalar, farklı ambalaj boyutlarında olabilmektedir. Amonyum sülfat satış ve tedariki için ihtiyaç duyduğunuz talebi ürün sipariş formu üzerinden bildirerek teklif alabilirsiniz.

Ürün Sipariş Formu

    Whatsapp
    Selim Durmuş
    Selim Durmuş
    Merhaba,
    Size nasıl yardımcı olabiliriz?